“Herding your project”

Herding your project
Sinds begin 2016 werk ik hobbymatig met schapen. Ik vind het heerlijk om aan het werk te zijn met de schapen en mijn honden. Lekker in de buitenlucht op de heide.

Hoe ik daar zo toe gekomen ben? Nu bijna twee jaar geleden kreeg ik mijn tweede Bordercollie: Fly. Het was een teefje van vier jaar oud. Een prachtige, kleine tengere hond met een verschrikkelijk ondeugende blik. Maar dit meisje had nog geen dag opvoeding genoten. Dus ik had werk aan de winkel om haar een beetje in het gareel te krijgen. Ik heb toen professionele hulp gezocht en kwam bij een oude rot in het vak terecht. Ik ben daar met Fly een gehoorzaamheidstraining gaan volgen.

Toen Fly en ik een aantal maanden bezig waren, kwam de klad er een beetje in. Fly boekte bijna geen vooruitgang meer. Dat werkte voor mij erg demotiverend. En volgens mij ook voor Fly. Ik besprak dit met de leraar en hij gaf aan dat hij ook les geeft op het gebied van schapen drijven en dat dit een goede ondersteuning zou zijn voor de gehoorzaamheidstraining. Dus toen ben ik ook met Fly aan het schapen drijven begonnen.
Het werken met honden en schapen beviel mij heel erg goed en ik werd steeds fanatieker.

Ik kwam toen al snel op het idee om eens bij een professionele herder te gaan kijken. Via een personeelsadvertentie kwam ik in contact met een herder in Brabant en mocht daar vier dagen meelopen. Herder zijn is een erg zwaar beroep en je moet verschrikkelijk hard werken. Maar ik vond het helemaal geweldig. Ik vond het zo mooi dat ik daar liet blijken wel vaker te willen helpen maar ook om zelf met de kudde op pad te willen. Maar zoals een goed herder betaamt, geeft hij pas zijn kudde mee op het moment dat de hond maar zeer zeker ook de handler meer ervaring heeft dan dat ik toen had.

Een tijd later zag ik op Facebook een oproep om mee te kunnen doen aan een clinic “werken met de kudde”. Dit was een uitgelezen kans om meer technische kennis over het hoeden te krijgen. Ook al had mijn hond eigenlijk nog niet voldoende ervaring, mochten we gelukkig toch meedoen. Het bleek een geweldige clinic en we hebben die avond heel veel geleerd. En het was nog ergens anders goed voor. De herderin van deze kudde had nog mensen nodig die haar wel eens kwamen helpen. Het contact was snel gelegd en direct een afspraak gemaakt om een dagje langs te komen. Dit was ergens in het voorjaar en vanaf die tijd probeer ik elke week een dag mee te lopen. Ik doe daar alle voorkomende werkzaamheden. Maar de momenten dat ik samen met Fly alleen met de kudde op stap mag, zijn extra bijzonder voor me. De eigen verantwoording en het zelf aansturen van de hond en de kudde vind ik heerlijk. En ondanks dat ik heel graag in contact kom met andere mensen en heel goed kan samenwerken, vind ik zo een dag alleen met de dieren op pad helemaal super. Dit is echt mijn hobby en ik doe het met heel veel passie. Met m’n hele ziel en zaligheid.

Onlangs volgde ik de cursus “ecologisch beheer van heide-en bosgebied”. En als onderdeel van de cursus bezochten we een herder met zijn schaapskudde. Deze herder had een hele bijzondere maar zeker mooie kijk op hoe de anarchie van zijn kudde in elkaar steekt. De kudde is een productie bedrijf dat maait in opdracht van een gebiedsbeheerder: De opdrachtgever. Hij zag zijn schapen als productiemedewerksters, zijn Bordercollie als middenmanagement en zichzelf als de manager. Eenmaal thuis dacht ik nog eens na over het verhaal van de herder. En ik zag toen een mooie brug naar mijn eigen carrière.

Ik ben op dit moment beschikbaar voor een nieuwe opdracht. Een projectmanagement of consultancy opdracht. Maar er zijn op dit moment veel projectmanagers beschikbaar waardoor de concurrentie moordend is. En nu vroeg ik mezelf laatst af waarom een opdrachtgever voor mij zou kiezen en niet voor een van al die andere projectmanagers? Na lang denken, kwam ik erachter. En het antwoord bleek simpel.
En dan sla ik weer even de brug naar het werken bij en met de kudde: Als ik een project leid, doe ik dat met net zoveel passie als dat ik met de kudde werk. En dat ik al zo snel met een kudde van driehonderdvijftig ooien op pad mag en kan, komt door mijn sterke wil en door hard te werken. En op deze manier leid ik ook mijn projecten. Met hetzelfde verantwoordelijkheidsgevoel duik ik zonder angst in het diepe en gooi er mijn hele ziel en zaligheid in. Ik zorg dat we aan het werk gaan volgens het begrazingsplan. En lees het begrazingsplan hier dan als het Project Initiatie Document of Plan van Aanpak. Dat we op tijd terug zijn in het nachtvak ook al hebben we onderweg de route aan moeten passen. Daarom denk ik dat jouw project bij mij in veilige handen is. “Herding your project” is dan ook mijn credo.